Satul din pământul căruia iese o comoară neprețuită, poate arde și ar avea puteri vindecătoare. Miracolul natural din-un sat basarabean, inexplicabil
În anii ’80, izvoarele din lunca Prutului, aflate la o adâncime mai mare, au fost astupate, astfel că s-a renunțat la o tradiție veche, în aceste părți.
Decizia de astupare a aparținut unui conducător al Unității Agricole din localitatea Gotești, care nu dorea ca vestea despre proprietățile terapeutice deosebite ale apei să se răspândească, deoarece atrăgea prea multă lume la izvoarele din localitatea situată în Republica Moldova.
Izvorul de care nu se mai îngrijește nimeni
Primarul Panaite Chicicov își amintește că apa curgea printr-o țeavă din adâncul pământului, iar izvorul era recunoscut pentru proprietățile sale vindecătoare. Mulți locuitori din sat, dar și din alte localități, chiar din Ucraina, veneau să se scălde acolo, deoarece accesul era liber.
Apele geotermale din aceste izvoare aveau un conținut bogat de calciu, potasiu, magneziu și alte elemente chimice, fiind cunoscute pentru efectele benefice asupra pielii și sistemului osos, tratând diverse afecțiuni.
Din păcate, izvoarele cu apă termală din regiune, descoperite prin anii ’50, au fost astupate de aproape trei decenii.
Deşi o bună parte din locuitorii satului Goteşti, Cantemir, muncesc din greu în ţări străine, satul lor de baştină prin izvoarele cu apă termală ar fi o sursă de venit şi un punct de agrement, or de proprietăţile curative. În prezent, sătenii folosesc doar apa izvorului din partea de nord-vest a comunei, relatează Radio Moldova.
Izvorul cu apă termală din Gotești se află într-o zonă numită de localnici La Flămânda. La prima vedere, pare un izvor cu apă obișnuită, dar datorită compoziției sale, dar apa arde, la propriu.
Un localnic în vârstă de 80 de ani, numit Pintelei Cristea, își amintește de acest loc încă de când era copil: „Luăm, spălăm, toate cele, că-i apa bună. Din 53 știu că a buhnit apa asta. Îmi amintesc că aveam 13 ani și veneam și mă scăldam ca un copil”, a spus el.
Din relatările localnicilor
Timp de mai mulți ani, Pintelei Cristea a fost paznic în această zonă și spune că pe vremuri era o mare agitație aici. Se purtau dispute între localnici, unii susținând că izvorul le lor, celor ce locuiesc în Gotești, iar ceilalți argumentând că este proprietatea statului, fiind a tuturor, de fapt.
Experții consideră că, dacă s-ar investi în zonă, izvorul ar putea fi transformat într-o adevărată mină de aur. Cu toate acestea, în prezent, locul este lăsat în paragină.
Ecaterina Ștefan, specialist în comuna Gotești, raionul Cantemir, sugerează că s-ar putea dezvolta aici o zonă turistică pentru cetățeni, ținând cont că Republica Moldova are multe izvoare minerale. Cu toate acestea, pentru a se realiza acest lucru, este nevoie ca Guvernul să acorde sprijin și atenție demersurilor locale.
Sătenii cred că autoritățile ar trebui să ia măsuri pentru a reda viață acestei zone, care odinioară era foarte pitorească. Își aduc aminte că Goteștiul mai avea alte izvoare cu ape termale, care, din păcate, au dispărut cu timpul.
Apa izvorului termal de la Gotești are o temperatură constantă de 30 de grade Celsius, indiferent de vremea de afară. Aceasta conține mai multe minerale, care îi conferă proprietăți speciale, fiind apreciată și ca apă potabilă.
Reamintim că și în România există un sat numit Gotești care, din păcate, s-a transformat într-o localitate fantomă. Despre acesta am scris aici.